СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ТУБЕРКУЛОЗЕ

IMG-7c50107d8faa63d4998ed37ed677021b-V
Сваке године се обележава Светски дан борбе против туберкулозе 24. марта, како би се подигла свест јавности о здравственом, социјалном и економском утицају туберкулозе (ТБ) и скренула пажња на усмеравање напора ка елиминацији туберкулозе као јавно здравственог проблема.
Србија се, као и сваке године, 24. марта придружује светској кампањи обележавања Светског дана борбе против туберкулозе , како би се скренула пажња да и даље велики број људи у нашој земљи болује од туберкулозе и да запостављање континуираних напора на
контроли ове болести у било ком тренутку у будућности може бити опасно и у земљама са ниским оптерећењем овом болести, због присуства резистентних облика болести који се теже лече а посебно у условима епидемије другом заразном болешћу.
Најважнији извор преношења инфекције су болесници са плућном туберкулозом.  Ако особа има добру отпорност организма, инфекција са удахнутим бацилима се савлада у зачетку и до болести најчешће и не долази.
Свега 10% инфицираних особа ће се касније у току живота разболети од туберкулозе, а најчешћи разлог је пад отпорности организма изазван стресом, неуредним животом, неухрањеношћу, лошим условима живота, алкохолизмом, неком дуготрајном болешћу, ХИВ инфекцијом, итд. Туберкулоза се може појавити у било ком делу тела, али најчешће се јавља у
плућима. Најчешћи симптоми плућне туберкулозе су кашаљ, некада са појавом крви у испљувку, повишена температура, ноћно знојење, губитак апетита, мршављење и општи осећај слабости .

Основно о турбеколози

Туберкулоза је заразна болест коју изазива бактерија (бацил) туберкулозе. Инфекција се преноси ваздухом, изузетно ретко на други начин.

Предавање су одржале др Миљана Милуновић И патронажна сестра Момирка Перовић у сарадњи са Црвеним крстом ,у присуству 26 пацијената .